در گردهمايي استادان مديريت و حسابداري دانشگاهها عنوان شد:
اهميت ارزيابي فعاليتها
بيش از يكصد انجمن علمي تخصصي در چهار حوزه علوم پايه، مهندسي، علوم انساني و كشاورزي در كشور فعال هستند.

ارزيابي را مي توان به دو بخش ارزيـابي برون گروهي و درون گروهي تقسيم كرد كه ارزيابي برون گروهي بايد هدف غايي هر سيستم آموزشي باشد.

تجربه دنيا نشان داده است كه بدون ارزيابي درون گــروهــي نمي توان به ارزيابي برون گروهي رسيد.

صنعت تنها رشته فني و مهندسي نيست. مهارتهاي ديگري چون مديريت مالي، بهداشت و محيط زيست نيز نياز دارد.

باتوجه به نقش و اهميت شورو مشورت و مشاركت در امور تخصصي توسط صاحبنظران هر رشته به منظور رسيدن به نقطه نظرات مشترك و تحقق اهداف در قالب فرد، گروه و سازمان امروزه گردهماييهاي تخصصي در كشور به منظور طرح و رفع مشكلات موجود درحوزه هاي مختلف انجام مي شود.

يكي از اين نشست هاي تخصصي، سومين گردهمايي سراسري استادان مديريت و حسابداري دانشگاههاي سراسر كشور بود كه در آبان ماه امسال به ميزباني دانشكده مديريت دانشگاه اصفهان برگزار شد. اين گردهمايي دو روزه به منظور بررسي چگونگي دستيابي به اهدافي چون:

D تعييـن راهبردهاي اصلي آموزش و پرورش در رشته هاي مديريت و حسابداري متناسب با نيازهاي كاربردي جامعه.

D تعميق تعاملات بين اعضاي هيات علمي و گروههاي مديريت و حسابداري

D شناسايي جايگاه دانش مديريت در صنعت و نقش آن در راهبردهاي نظام اجرايي كشور و فراهم نمودن زمينه هاي لازم براي توسعه دانش و تفكر مديريت برگزار شد.

به گزارش خبرنگار ما سخنرانان اين نشست هريك از زاويــه اي بـه بررسي چندوچون دستور كار گردهمايي پرداختند. آقاي بهروز دري عضو هيات علمي دانشگاه شهيد بهشتي با اشاره به اين پرسش كه بالاخره اين گردهمايي به كجا منجر خواهدشد؟ سخنان خود را شروع كرد و گفت: سير تشكيل انجمنهاي علمي روال خاص خود را دارد. انجمن علمي نيازمند شروع خوب و استمرار مناسب در راستاي رسيدن به اهداف خود است و اين ضرورت به كرات از سوي وزارت علوم و تحقيقات و فناوري موردتاكيد قرار گرفته است. درحال حاضر 104 انجمن علمي تخصصي در چار حوزه علوم پايه (13 مورد)، مهنـدسي (43 مورد)، علوم انساني (35 مورد) و كشاورزي 13 مورد فعاليت مي كنند. در حوزه علوم انساني، 5 انجمن تخصصي تحت عناوين انجمن بازرگاني، حسابداري، مديريت، مديريت اجرايي و علوم مديريت حضور دارند كه در اين ميان انجمن علوم مديريت به دليل عدم رعايت اصول لازم براي تشكيل هيات مديره موردشك وزارت علوم است و اگر اقدامي انجام نشود تا مرز انحلال پيش خواهد رفت. اين استاد دانشگاه با طرح اين سوال مهم كه از ميان دو راهكار موجود، يعني:

D استفاده از ظرفيتهاي موجود انجمنهاي شكل يافته و ورود به آنها و متحول كردن فعاليت آنها

D تشكيل انجمن جديد با اهداف خاص

كدام را بايد انتخاب كنيم، به سخنان خود پايان داد.

انجمن مديران صنايع و دانشگاه

آقاي دكتر علي صنايعي مشاور علمي تحقيقاتي انجمن مديران صنايع نيز در سخنان خود با ارائه تاريخچه اي از تشكيل انجمن مديران صنايع در اصفهان بر لزوم توجه به صنعت تاكيد كرد و گفت: اگر روزي تصميم گرفته شود كه ايران اسلامي به سازمان تجارت جهاني ملحق شود، بيشترين تاثيرات در بخش صنعت بروز خواهدكرد. لذا با علم به وضعيت فعلي اقتصاد كشور و باتوجه به گرفتاري صنايع از يك طرف و معضلات دولت ازطرف ديگر طرحي با كمك دانشگاه صنعتي اصفهان دراين زمينه انجام شد.

طبق آخرين محاسبات انجام شده درمورد مزيت نسبي صنايع كشور، صنايعي چون، چوب و مصنوعات چوبي، نساجي، پوشاك و چرم، شيميايي، كاني و غيرفلزي و چند مورد ديگر به ترتيب داراي اولويت در مزيت نسبي هستند. وي در ادامه سخنان خود تعدادي از طرحهاي انجام شده با همكاري دانشگاه صنعتي اصفهان را معرفي كرد و در بخش پاياني سخنان خود پيام انجمن مديران را در موارد زير برشمرد:

1 - ايجاد پاركهاي تحقيقاتي

2 - تصويب قانون تجارت الكترونيك تا پايان آبانماه 1381.

3 - استفاده از IT (تكنولوژي اطلاعات) در صنايع و دانشگاهها.

آقاي دكتر علي عطافر عضو هيات علمي دانشگاه اصفهان نيز در اين نشست به بررسي طرح ارزيابي درون گروهي مديريت پرداخت. وي ارزيـابي را فرايند نظام دار و سيستماتيك جمع آوري، تحليل و تفسير اطلاعات به منظور تعيين ميزان تحقق اهداف از پيش تعيين شده؛ و ارزيابي آموزش را فعاليتي نظامدار و رسمي درجهت تعيين كيفيت، اثربخشي يك برنامه، فرآورده، پروژه و يا فرايند برشمرد. وي ارزيابي را به دو نوع ارزيابي برون گروهي و درون گروهي تقسيم بندي كرد و گفت: ارزيابي برون گروهي بايد هدف غايي هر سيستم آموزشي باشد. تمام دانشگاههاي دنيا مورد ارزيابي مستمر ساليانه توسط سازمــانــهــاي غيردولتي (NGO) قرار مي گيرند. در اين ارزيابي، دانشگاه، دانشكده و گروه آموزشي موردارزيابي قرار مي گيرند. و اين حركت بسيار سازنده است. زيرا رخوت، سستي و فسادي را كه همه سازمانها با آن مواجه هستند را از ميان مي برد و باعث مي شود تا پيوسته دانشگاهها خود را در محيط رقابتي احساس كنند و به فكر بهبودكيفيت باشند. اين استاد دانشگاه ارزيابي درون گروهي كه توسط اعضاي گروه انجام مي شود را زيربناي ارزيابي برون گروهي برشمرد. تفاوت ميان اين دو در جدول شماره يك خلاصه شده است.

وي تاكيد كرد اگر همه دانشگاهها ازنظر ارزيابي درون گروهي به پارامترهايي دست يابند و فــرهنگ ارزيـابي جا بيافتد؛ از ميان همه آنها مي توان به معياري دست يافت كه گروههاي ديگر را نيز بتوان موردارزيابي قرار داد. تجربه دنيا نشان داده است كه نمي توان بدون ارزيــابي درون گروهي به ارزيابي برون گروهي رسيد. بنابراين اگر در كشور بخواهيم موفق شويم بايد هركس ارزيابي را از خود شروع كند. چنانكه دانشگاه اصفهان اين طرح را اجرا كرده است و درحال حاضر به نتايج مثبتي هم رسيده است.



نگاه صنعت به مديريت


مهندس محمود كسائيان مديرعامل شركت وطن اصفهان با تاكيد بر سابقه صنعتي درخشان شهر اصفهان در طول تاريخ، صنايع فعلي شهر اصفهان را معرفي نمود و پاره اي از موفقيت هاي فعلي را ارائه كرد. وي گفت در اصفهان 11000 واحد صنعتي با 300000 پرسنل فعاليت مي كنند. 93 درصد از اين واحدها كمتر از پنجاه نفر پرسنل دارند (كوچك هستند)،ولي در مجموع 51 درصد كل شاغلين در اين صنايع مشغول به كار هستند. 24 شهرك صنعتي و 3660 واحد انعقاد قرارداد كرده اند كه فقط 1885 واحد به بهره برداري رسيده است. اين آمار نشان مي دهد كه بسياري از واحدها به نتيجه نرسيده اند و مورد بهره برداري قرار نگرفته اند. اين صنعتكار افزود اصفهان در زمينه دانشگاه نيز از هزار سال پيش در قالب حوزه هاي علميه مشغول به اشاعه علم و دانش بوده است و دانشگاه اصفهان چهل سال سابقه علمي دارد، به علاوه دردانشگاههاي آزاد، غيرانتفاعي و بسياري سازمانهاي وابسته نيز تدريس مديريت جريان دارد. اما آنچه مسلم است اين است كه صنعت تنها رشته فني و مهندسي نيست. مهارتهاي زيادي چون مديريت مالي، بهداشت، محيط زيست و... موردنياز است تا نياز صنعت در اين حوزه ها برآورد نشود. از آنجايي كه بسياري از صنايع كوچك قادر به استخدام اين دانشجويان نيستند، بهتر است براي اين رشته ها چند واحدي پيرامون مديريت در برنامه درسي گنجانيده شود. وي تاكيد كرد كه اگر ترويج دانش كارآفريني، شناخت ارزشها و بهره برداري از فرصتها در دانشگاهها موردتاكيد قرارنگيرد، رشدي كه بايد و منتظر آن هستيم انجام نخواهد شد.

در پايان اين گردهمايي آقاي دكتر حسن لباف عضـو هيات علمي دانشگاه اصفهان مجموعه اي از نقطه نظرات مشتركي كه در نشستهاي تخصصي موردبحث قرار گرفته بود را در قالب قطعنامه اي ارائه كرد كه مفاد آن عبارتست از:

1 - تلاش براي ارتقا هويت بخشي به شان و منزلت علمي و اجتماعي رشته هاي مديريت و انديشمندان آن و كوشش در نهادينه كردن آن در صحنه هاي مختلف جامعه

2 - تشكيل يك كميته علمي مشترك توسط گروههاي علمي دانشگاهها براي تجديدنظر و بازنگري محتوا، تركيب و برنامه هاي موجود رشته هاي مديريت در مقاطع مختلف با امعان نظر از سياستهاي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري

3 - تقويت انجمنهاي علمي رشته هاي مديريت درجهت نظام بخشي به فعاليتهاي علمي حرفه اي و ترغيب استادان اين رشته در عضويت و فعاليت هرچه بيشتر.

4 - تـاكيد بر بهره گيري موثر و عملي از توانمندي هاي اعضاي هيات علمي رشته هاي مديريـت و حســابـداري در نهادها و مراكز برنامه ريزي و تصميم گيري كشور.

5 - بكارگيري يك نظام عدم تمركز در پذيرش دانشجويان مقاطع مختلف رشته هاي مديريت به منظور ارتقا سطح كيفي و افزايش اثربخشي و كارايي علمي و پژوهشي رشته.

6 - اهتمام در انجام مطالعات و پژوهشهاي علمي بنيادي درمورد تجربه هاي موفق مديريت بومي كشور و تبيين و انتشار يافته ها و بهره گيري از آن با الگوسازي مناسب در امور آموزشي و اجرايي.

7 - يكسان ساختن نام دانشكده هاي رشته هاي مديريت و حسابداري و اطلاع رساني به دانشكده مديريت.

8 - فراهم كردن تمهيدات لازم براي اعتبار سنجي فعاليتهــاي مديريت اعم از تصدي گري و مشاوره اي توسط انجمنهاي علمي و حرفه اي ازطريق سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور، همچون سازمان نظام پزشكي.

9 - استفاده موثر و مستمر از سايت اينترنتي براي برقراري ارتباطات علمي و پژوهشي هرچه بيشتر استادان و صاحب نظران مديريت و حسابداري داخل و خارج از كشور.

10 - تشكيل يك دبيرخانه ثابت براي پيگيري مصوبه هاي گردهمايي ها وهمچنين كسب اطلاع از تجمع هاي مشابه در گروهها و دانشكده هاي مديريت و حسابداري سراسر كشور. 1


در اين شماره مى خوانيد:
سر مقاله
كوچك كوچك است زيبا زيبا
ميز گرد
ضرورت تحول به نگرش مديريت پروژه
مقالات
طرح ايجادفضاي بازدرسازمانها
ساختارآينده محيط كار
آمازون رويايي شيرين وواقعيتي تلخ
نابرابري درتوزيع درآمدجهاني
كارآفريني اجتماعي
جايگاه آموزش درفرهنگ تواناسازي
تئوري قراردادبهينه درروابط كارگزار-كارفرما
شش سيگما- گزاره نوين مديريت كيفيت
ويژگي شركتهاي برتردرتعامل بامشتري
جايزه نوبل وبزرگان علوم مالي واداري
گزارش ويژه
نوسازي صنايع باكدام روش ؟
درحاشيه گزارش
گزارشهاى داخلى
اهميت ارزيابي فعاليتها
چگونه سرمايه گذاري كنيم؟
كيفيت بايدبراي نسل آينده باشد
كوتاه و خواندنى
مديريت دانش
بيست رمزموفقيت درامرصادرات وواردات
‍ ارزيابي كليدموفقيت
بهترين روش كاملترين نيست
پيام روزجهاني استاندارد
گزارش شبكه
گروه افزار
روى خط اينترنت
نامه رسيده : موانع‌ ورود به‌ بخشهاي‌ توليدي‌ و خدماتي‌
نگاهى به يك كتاب
درباره هايك
معرفى كتاب
روي جلد